Kurtarma Kelimeleri (Recovery Phrase) ne demektir ?
(Ledger Nano X - Ledger Nano S)

Kurtarma kelimeleri ledger cihazlarınız üzerinde tuttuğunuz yönettiğiniz kripto varlıklarınızı tek yedeğidir herhangi bir durumda bu kelimelerle varlıklarınıza ulaşabilirsiniz.
Bu 24 Kelimelik şifreniz kripto para ekosistemi içersinde hayati öneme sahiptir. Bu 24 kelimenin güvenli bir şekilde saklanması, asla kimseyle paylaşılmaması, bilgisayar, telelefon gibi dijital ortamlara yazılmaması (fotoğrafının çekilmemesi) gerekir.
Kurtarma kelimelerinin sırasıyla ve doğru bir şekilde yazılması çok önemlidir. Ledger Cihazınızı (Ledger Nano S - Ledger Nano S ) size bu sağlamayı yaptıracaktır.
Ledger cihazınızın çalınması, kaybolması vb. Durumlarda bu 24 kelimenizle varlıklarınıza her zaman ulaşabilirsiniz.

Kurtarma Kelimelerinin amacı
Kurtarma Kelimeleri (Recovery Phrases) Tohum ifadesi olarak da bilinir, bir cüzdan kurarken cüzdan tarafından size random bir şekilde oluşturulan 24 kelime verilir ve bu 24 kelimenin yedeği her hangi bir yerde tutulmaz bu kelimelerin tutulması ve saklanması tamamen kullanıcının sorumluğundadır. Cüzdanınızın çalınması, bozulması, kaybolması gibi durumlarda yeni bir cüzdan edinip bu cüzdan üzerinden “Restore from recovery phrase” - “kurtarma ifadelerinden geri yükle” diyerek 24 kelimemizi girip varlıklarımıza ulaşabiliriz.

Kurtarma kelimeleri nasıl çalışır
Kurtarma kelimeleri aslında bir Ana anahtar ???? Ana şifre dir. Ledger cihazlarının (Ledger Nano S - Ledger Nano X) içerisindeki tüm uygulamalar bu ana anahtar üzerinden kendi özel anahtarlarını yaratırlar. Kurtarma kelimeleri sizin ana şifreniz olur ve bu ana şifreden yaratılan her private key her zaman aynı private keydir.

Kurtarma kelimeleri toplam 2048 adet olan özel olarak hazırlanmış BIP-39 kelime listesinden gelir.

Peki bu kurtarma kelimelerini tahmini yada şans eseri girerek bir seed e ulaşmak mümkün müdür?

BIP-39 listesinde bulunan bu kelimelerle 115 792 089 237 316 195 423 570 985 008 687 907 853 269 984 665 640 564 039 457 584 007 913 129 639 936 farklı tohum yaratılabilir bu demektir ki imkansıza yakındır.

Bu kelimeler aslında bilgisayar dili olan bitlerden gelen bir süreci vardır detaylı bilgi için lütfen bu yazımızı okuyunuz.

Son Derece Önemli Kısım
Yazının başında da bahsetmiş olduğumuz gibi bu kurtarma kelimeleriniz paranızın size ait olduğunu ispat edebileceğiniz bir tür yedeklemedir.

- Bu kelimeleri asla kimseyle paylaşmayın - Ledger firması ve Ledger yetkili satıcıları dahil
- Çok önemli bir diğer nokta her hangi bir sebeple cihazınını geri yüklemeniz gerekirse 24 kelimelik kurtarma kelimenizi Ledger cihazlarının KENDİSİ (Ledger Nano S - Ledger Nano X ) hariç farklı bir yere girmeyin - (LEDGER LIVE uygulaması dahil - çünkü orijinal ledger live uygulaması sizden böyle bir şey talep etmez)


Yukarıda ki kuralların tamamı çok önemlidir. “phishing attempts” yani oltama yöntemi olarak adlandırılabilecek bir dolandırıcılık yöntemi var. Bu yöntemde kullanılan sahtekarlık orijinal web sayfasının ismini çok küçük fark edilemeyecek ayrıntılarla değiştirip orijinalmiş gibi gösterip bilgileri almaktır. Sadece kripto para alanında değil bankacılık da dahil olmak üzre bir çok alanda kullanılan bu yöntem kripto para alanında da kullanılmaktadır. Bu konuda özellikle dikkatli olmak gerekir.

Güvenlik Kelimelerinizi iki defa kontrol edin
Güvenlik kelimelerinizi güvenli bir şekilde saklamanın öneminden bahsetmiştik bununla birlikte güvenlik kelimelerini doğru bir şekilde not almış olmakta çok önemlidir yazılışları ve sırası doğru olmalıdır.

Ledger cihazları (Ledger Nano S - Ledger Nano X ) bir cüzdan sağlayıcısından çok daha fazlasıdır. Ledger BIP-32 standartlarında çalışır ve herhangi bir durumda aynı standartlarda çalışan başka bir cüzdan sağlayıcı vasıtasıyla da eski cüzdanınızı yükleyebilirsiniz.

Ayrıca 24 Kelime seçeneğine ilave olarak 12 - 18 - 24 Kelimelik seed seçenekleri de mevcuttur.

Hakkı Pehlivan
Kurucu
bitcoincuzdanim.com

#ledger #ledgernanos #ledgernanox #kriptopara #bitcoin